Det er bare oss

Publisert 30.08.2016 av POMB

Jeg liker ikke tonen i den norske innvandringsdebatten. Lørdag var det to negative saker om innvandrere på lørdagsrevyen. Søndag var det en negativ rettet sak mot asylsøkere og flyktninger på søndagsrevyen. Og i helgen ble jeg kjent med fire karer fra Litauen.

De var byggemenn, disse trivelige litauerne, fra den lille byen Palanga. De første fra Litauen jeg noensinne har møtt. Det til tross de ligger på andreplass på listen over antallet innvandrere i Norge. Det var både et hyggelig og interessant bekjentskap. Hvorfor har ingen aviser skrevet om dem? Hvorfor er det sånn? At vi lager «asylkrise» når 30 000 krigsherjede sjeler banker på vår dør, men vi glemmer å hedre øst-europeere, svensker, dansker og andre innvandrere vi har gjort oss avhengige av for å få nasjonen vår til å gå rundt? Hvorfor er det et innvandrerproblem når barn selger dop og driver dank i stedet for å gå på skolen på Grønland i Oslo? Hvorfor er det ikke bare et problem?

For meg arter norsk innvandring seg som et eventyr. Da jeg begynte på skolen hadde jeg møtt tre utlendinger. Alle voksne. To av dem fra USA. De hadde arbeidet med min far på et prosjekt og var bare på besøk i Norge i den forbindelse. Jeg snakket ikke med dem, men jeg møtte dem. En venninne av min mor var gift med den tredje, en franskmann, som selvfølgelig het Pierre. Han snakket jeg litt med, men jeg var veldig liten og husker nesten ingenting. Men jeg glemte aldri at jeg hadde møtt en franskmann.

Da jeg begynte på skolen bodde jeg i et land med nesten bare norskfødte. I fjerde klasse fikk jeg to nye venner fra Chile. Da de kom til Eidsvåg skole ble alle elevene informert om hvilken diktator de flyktet fra og bakgrunnen for at de skulle bli våre klassekamerater. De gjorde fotball-laget vårt bedre, og vi ble venner for livet. Det var ingen språkutfordringer.

En av de nærmeste vennene mine er fra Vietnam. Han møtte jeg på videregående. Han kom hit som baby. Han er like norsk som meg og like vietnamesisk som sin far, spør du meg. Jeg har aldri spurt om han føler seg mest som det ene eller det andre.

Nå bor her folk fra alle verdens land i Norge. 16 prosent av befolkningen er innvandrere. Vi har på veldig mange måter blitt et mye rikere land på det.

Jeg er lei av tonen som hersker om innvandrere i den norske politiske debatten. Det er ingen grunn til å snakke om innvandringsproblemer. Det er våre problemer, det som er problemer. Det er ikke dem og oss.

Det er bare oss.

Pål O.M.Berrefjord

Stikkord