Brev fra POMB til JGS. Bergen 15. oktober 2016.

Publisert 14.10.2016 av POMB

Hei Jonas Gahr Støre.

Norge har problemer som rammer folk. Det sies at vi har lav arbeidsledighet sammenlignet med andre land, men tar vi med sosialklienter, uføretrygdede og folk med nedsatt arbeidsevne (arbeidsavklaringspenger) kommer vi opp i godt over en halv million folk i arbeidsfør alder som ikke jobber. Det er et tall som gir et reelt bilde av dagens Norge. Hvorfor forholder Stortinget seg så passivt?

Utgiftene på statsbudsjettet har økt med 81,3 prosent siden 2005. Vi bruker langt over 1000 milliarder kroner i året uten at vi klarer å ta vare på infrastruktur som for eksempel jernbanelinjer, veier, skolebygg og vannledninger. Når alle disse milliardene brukes, får vi årlig også en bekreftelse på hvor like de norske partiene faktisk er.

Kommer valgkampen 2017 til å handle om hvem Knut Arild Hareide snakket med sist: deg eller Erna? Er det virkelig det folk vil vite før de (forhåpentligvis) går til urnene? Er det ikke heller hvordan vi skal få til gode løsninger for landet vårt på kort og lang sikt? Jeg har tillatt meg å skrive ned noen innspill jeg tror er viktige saker for den norske politiske debatten.

1. Bergensbanen 4 timer

I 2013 sørget blant annet Martin Kolberg for at Ringeriksbanen ble konkretisert og prioritert av en samlet transportkomite på Stortinget. Selv om Samferdselsminister Solvik Olsen har satt fart på prosessene med Ringeriksbanen og Bergen-Voss, så er hoveddelen av jobben med å oppgradere Bergensbanen fortsatt foran oss. Solvik Olsen får ikke gjennomført noe på fire år, bare tilrettelagt. 2017-2021: Kan vi se realiseringen av 4-timers målet for tog mellom Bergen og Oslo ved periodens slutt?

2. Fiks alle skolebygg

Vi er stolte av arbeidernes sterke rettigheter i Norge. Hva med elevenes? I flere tiår har vi levd med forfall på store deler av landets skolebygg. Kan ikke staten gå inn å fikse denne leie situasjonen en gang for alle, slik at landets elever snart kan være sikre på å gå på skoler som er i helsemessig forsvarlig stand? Om så oljefondet må låne kommunene penger, så må vel denne saken kunne løses asap!?

3. Gym hver dag i grunnskolen

Over halvparten av den norske befolkningen er overvektige. Det alene er en god grunn til å innføre gym hver dag for elevene i grunnskolen.

4. Ta barnepsykiatri på alvor

Her henger vi bakpå et sted vi ikke bør tillate oss å henge etter. Det trengs en skikkelig satsing for å hjelpe flere barn som sliter. Den kan ikke vente.

5. Lave og klimasubsidierte kollektivpriser i byene

Staten, som et klimatiltak, skulle subsidiere kollektivbillettene i de store byene.

6. Skattefritak for selvstendig næringsdrivende

Hva med å gjøre de 100 000 første inntektene selvstendig næringsdrivende får per år, skattefrie? Dette vil være til hjelp for alle som prøver å skaffe seg en jobb på egenhånd.

7. Begrens jagerflykjøpet

Mens Canada begrenser sine jagerflykjøp kommer prislappen på den norsk-amerikanske jagerflyhandelen opp i stadig nye og mer astronomiske summer. Det anslås nå at over 260 milliarder kroner skal brukes på dette prosjektet de neste 20 årene, et tall som kan bli enda høyere. I en rapport kommer det frem at Norge skal være klar til å gå til angrep på Russland, skriver Klassekampen. En viktig grunn til at jeg ikke har vært medlem av Ap de siste 10-15 årene er Jens Stoltenberg-flaggskipene jagerfly og NATO-opprustning. Etter alt som har kommet frem om denne handelen overrasker det ikke om hele kjøpet nesten har vært diktert fra USA. Jeg tror ettertiden og kommende generasjoner vil spørre seg: hvordan kunne en så grensesprengende jagerflysatsing bli trumfet gjennom på samme tid som mange andre viktige saker trengte, men ikke fikk ressurser?

8. Kommunereformen

Kan vi ikke gjennomføre en skikkelig kommunereform, slik de gjorde det i Sverige og Danmark? Kontrollen nå er tilsynelatende overlatt til de som er gjenstand for behandling, kommunene. Jeg er ikke overrasket over at så få ordførere vil legge ned jobben sin. Hvor mange kommuner, sånn ca, ønsker dere? 150-200 burde vel vært mer enn nok?

9. Bevar kontanter som betalingsmiddel

Det vil være en stor frihetsberøvelse fra folk å utelukke vanlige penger som betalingsform. Her bør Ap og Høyre sette foten ned for cashene og be DNB holde seg til det de skal, som er å drive bank, og ikke politikk.

10. Statsminister Jonas Gahr Støre for et nytt og bedre FN?

Jeg håper du blir statsminister etter valget. Mest fordi jeg tror du som norsk statsminister kan bidra til å gjøre FN til en sterkere organisasjon. En organisasjon som har forutsetninger for å løse de universelle problemene med sult, krig og totalitære stater.

Du får kanskje mange henvendelser som dette. Årsaken (i alle fall for min del) ligger i et sterkt ønske om å kunne gjøre en forskjell for fremtidens Norge. Får du mange henvendelser som min tenker jeg derfor at det er en god ting, at det er mange som ønsker reell forandring og en god debatt der det som diskuteres er politiske virkemidler for gode og langsiktige løsninger for landet vårt. Ikke tv-show der mer eller mindre det eneste som synes viktig er å få inn en god, tabloid punchline i en krangel om hvem som har skylden for det som gikk galt.

Beste hilsen.

Pål O.M.Berrefjord

Stikkord