10 saker for et bedre Norge (Brev til Erna Solberg 19.januar 2017)

Publisert 08.02.2017 av POMB

Hei Erna.

Vi står ved inngangen til et valgår, med en offentlig agenda full av krevende oppgaver. I dette bildet har jeg ti spørsmål om saker jeg håper kan få en plassi det kommende stortingsvalget. Her er de:

1. Skoleforfallet. Vi er stolte av arbeidernes sterke rettigheter i Norge. Hva med elevenes? I flere tiår har vi levd med forfall på store deler av landets skolebygg. Kan ikke staten fikse denne leie situasjonen en gang for alle, slik at alle landets elever kan være sikre på å gå på skoler som er i helsemessig forsvarlig stand?Helsedirektoratet anslo overfor NRK Dagsrevyen 26/8-2015 at 229 000 barn går på skoler som drives i strid med lovverket. Hva er den nasjonale statusen nå, og hva gjøres for å få bort skoleforfallet en gang for alle?

2. Gym hver dag. Hvorfor har ikke elevene i grunnskolen gym hver dag når halvparten av den norske befolkningen er overvektige?

3. Barne- og ungdomspsykiatri. VG skriver 23.oktober 2016 at på fem år har innleggelser på Rikshospitalet av unge med stressrelaterte sykdommer økt med 400
prosent. Hva mer kan gjøres for å hjelpe barn og ungdommer som sliter psykisk?

4. Skattefritak for små gründere. I Tyskland kan selvstendig næringsdrivende tjene inntil 16 000 euro før staten belaster dem med skatt. Vil du vurdere et lignende skattetiltak i Norge for de minste gründerne?

5. Kommunereform. Idag er det 426 kommuner i Norge. Kan vi ikke gjennomføre en skikkelig kommunereform, tilsvarendedet de har gjort i Sverige og Danmark?Jeg er ikke overrasket over at så få ordførere vil legge ned jobben sin. Hvor mange kommuner, sånn ca, ønsker dere? 150-200 burde vel vært mer enn nok?

6. Bergensbanen4Timer. «Full fart for Bergensbanen» og byggestart for Ringeriksbanen i 2018 ble feiret av en samlet transportkomité på Stortinget i juni 2013. Hvor langt har Regjeringen kommet med dette arbeidet, og når blir det full fart for tog mellom de to største byene i Norge?

7.Kollektivtrafikk. Hvorfor kan ikke staten bidra økonomisk for å få kuttet kollektivprisene i og rundt storbyene?

8. Jagerflyhandelen. De 52 jagerflyene til over 260 milliarder i levetidskostnader som Norge holder på å kjøpe... Kan vi ikke i anstendighetens navn moderere dette gigantprosjektet? Jeg tror ettertiden og kommende generasjoner vil spørre seg: hvordan kunne en så grensesprengende jagerflysatsing bli trumfet gjennom på samme tid som mange andre viktige saker trengte, men ikke fikk, ressurser?

9. FN-håpet. Hva gjør Norge for å styrke FNs posisjon i en verden som krever et langt sterkere globalt fellesskap?

10. Cash. Kan du gi oss en garanti for at kontanter ikke blir et ulovlig betalingsmiddel, slik finansbransjen maser om?

Jeg håper Høyre og Ap kan utvikle en form for felles forståelse som gjør det mulig å gjennomføre disse sakene.

Får du mange henvendelser som min tenker jeg at det er en god ting, at det er mange som ønsker reell forandring og en god debatt der det som diskuteres er politiske virkemidler for gode og langsiktige løsninger for landet vårt.

Mvh

Pål O.M. Berrefjord

Stikkord